Întreită activitate de omagiere a eroilor neamului românesc și a făuritorilor Marii Uniri în Protopopiatul Săveni

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 9, 2018

Programul „Centenar pe plaiuri Săvinene” a cuprins în prolog o slujbă de Te Deum în cinstea Centenarului Marii Unirii și o slujbă de pomenire a eroilor și făuritorilor României Mari, având drept slujitor pe pr. protopop Macuc Constantin, iar răspunsurile fiind date de către părinții din cor. A urmat apoi recitalul propriu-zis de cântece patriotice. Din repertoriul corului întregit au făcut parte „Imnul national”, „Avem o țară”-versuri Radu Gyr , „Astăzi fraților români”, „Limba noastră” și „Hora Unirii”, în finalul programului cântându-se „Mulți ani trăiască” de către coriști și spectatori.

Activitatea a debutat miercuri seară, 28 noiembrie 2018, în Sala Teatrului Liceului „Gr. Ghica” din Dorohoi, în cadrul concertului tradițional de colinde ce se organizează anual. Preoții și preotesele din protopopiatul Săveni au onorat invitația înaintată de către „Frăția Ortodoxă” – filiala Dorohoi și de Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” – Dorohoi de a susține un Recital de cântece patriotice întru cinstirea Anului Centenar.

 A doua intervenție a coriștilor Protoieriei Săveni a fost la invitația primarului comunei Vlăsinești, Andrei Boariu, în baza parteneriatului de protocol  între Protoieria Săveni și Ansamblul „Hora” din Vlăsinești, sâmbătă, 1 decembrie 2018, la Centrul Cultural din satul Sârbi.

 Încheierea activității a fost săvârșită duminică, 2 decembrie 2018, la Centrul Cultural Săveni, prin Serbarea „Centenar pe plaiuri Săvinene”, organizată de către Protopopiatul Săveni, prin grija părintelui protopop Macuc Constantin și a colaboratorilor. În cadrul acesteia a avut loc și lansarea cărții „Biserica botoșăneană și Marea Unire”, apărută la Editura Doxologia și care îl are ca autor pe preotul Iordache Ioan de la Parohia „Ziua Crucii” din Botoșani. Pe scenă au mai urcat și grupurile locale ATOR - Săveni, Vlăsinești, Zoițani, alături de grupurile de copii ale parohiilor Dobârceni și Aurel Vlaicu, precum și grupul școlar Știubieni. În încheiere Ansamblul „Hora” a susținut o suita de dansuri tradiționale românești. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate, cu credință, dragoste și patriotism! La mulți ani, România Mare! (Preot Teodor Zugravu)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri