Eveniment social-filantropic „O inimă care bate pentru toți – asistentul social”

Arhiepiscopia Iașilor Martie 23, 2023

Acest eveniment a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Specializarea Asistență Socială, studenți din anul II, coordonați de maica lect. univ. dr. Polixenia Nistor și Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă din Iași.

Evenimentul a avut drept scop promovarea rolului asistentului social în viața comunității, prin ateliere de discuție și creație. Ana Vartan, studentă în anul II la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae, Specializarea Asistență Socială, a propus ca beneficiarii și studenții deopotrivă să își dea frâu liber imaginației și să deseneze viziunea lor proprie asupra asistentului social. Mulți l-au perceput ca o floare, alții ca un porumbel – mesager al iubirii, ba chiar ca pe un înger ce îi protejează pe cei neputincioși. Nu pot rămâne neapreciate nici cuvintele calde pe care beneficiarele Centrului le-au scris despre asistentul social: jertfă, iubire, răbdare, încredere, sacrificii, speranță, credință, nădejde, ajutor, mângâiere ș.a. De asemenea, lect. univ. dr. Polixenia Nistor i-a propus unei studente, Magdalena Lazanu să realizeze un instrument folosit în practica asistentului social și anume, ecomapa unei beneficiare din cadrul Centrului, astfel studenta a aplicat teoria în modul concret, față în față cu beneficiarul, acest exercițiu i-a încurajat pe studenții prezenți să aplice informațiile dobândite la seminariile și cursurile de specialitate.

Tot în cadrul evenimentului, pentru a marca și Ziua Mondială a Sindromului Down, i-am avut în mijlocul nostru pe beneficiarii Biroului de Asistență Socială al Protopopiatului II Iași, familia lui Nicolae și a Mariei, părinți a 12 copii. Dintre care 8 copilași sunt înscriși în sistemul educațional, iar unul dintre copii este diagnosticat cu sindromul Down, Natalia o fetiță deosebită în vârstă de 12 ani. Aceștia ne-au povestit despre greutățile, dar și binecuvântările pe care le-au întâmpinat având în familie un copil special, iar povestea lor, a unor oameni simpli, dar cu inimă mai mare decât ne putem da seama, a mișcat atât beneficiarele, cât și studenții prezenți.

Pe finalul, participanții au avut parte de o surpriză dulce din partea organizatorilor, și anume un tort special pentru Natalia și în cinstea comunității ce s-a format la Centrul de Zi „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, iar activitatea s-a încheiat cu cuvinte de recunoștință din partea beneficiarilor Centrului de Zi și ai Biroului de Asistență Socială, cât și din partea studenților de la specializarea Asistență Socială, la adresa celei care a inițiat evenimentul doamnei asistent social Ionela Brînză-Abunei.

Mulțumesc lui Dumnezeu pentru cele rânduite și înfăptuite. Gândisem de ceva vreme o astfel de activitate intergenerațională, în care să fie implicați beneficiari ai Biroului de Asistență Socială al Protopopiatului II Iași și ai Centrului de zi, dar am reușit să împlinim acum acest lucru, probabil pentru că în rânduiala lui Dumnezeu acum trebuia să se întâmple, de ziua Fetiței Soarelui – Natalia, cu prilejul zilei internaționale a Sindromului Down. Acesta a fost cel mai bun prilej de a crea o punte între asistentul social, beneficiari – persoane vârstnice, studenți – viitori asistenți sociali și profesioniști. Majoritatea celor afectați,  au nevoie de o îngrijire adecvată, însă pot duce o viață normală și activă, iar noi avem datoria morală de a-i sprijini și integra în societate. Într-o zi de primăvară, zi de mare sărbătoare pentru noi, cei ce suntem în slujba semenilor, în comunitatea Centrului Sfântului Iosif cel Milostiv s-a subliniat rolul asistentului social în intervenția, monitorizarea și oferirea serviciilor sociale de calitate. Misiunea noastră este o acțiune cu adevărat umanitară, iar a dărui, mai ales unora în nevoi, înseamnă a trăi frumos, a trăi spiritual, a munci pentru slujba aproapelui. Pârghia ce controlează toată activitatea noastră a asistenților sociali este inima. O inimă zâmbitoare se exprimă printr-un zâmbet delicat și o lumină interioară a bucuriei. Ne propunem cu fiecare întâlnire să încurajăm toate categoriile de beneficiari să zâmbească cu încredere și nădejde în Bunul Dumnezeu. Nimic nu se compară cu timpul dăruit pentru cei aflați în nevoie! Îi felicit în mod deosebit pe studenții prezenți la activitate, ei vor fi specialiștii de mâine, îi încurajez să activeze ca voluntari în anii de studiu  în instituțiile sociale pentru a fi profesioniști care vor schimba medii și comunități. Din propria-mi experiență, cei 10 ani de voluntariat au avut un rol important în formarea mea profesională și personală și astfel mi-am descoperit și confirmat vocația de asistent social. Asistentul social nu este un simplu funcționar, care administrează fonduri și resurse umane în vederea acoperirii nevoilor primare, ci are menirea de a schimba mentalități, medii sociale și moduri de viață, iar acest lucru se poate face printr-o abordare nu din exterior spre interior, ci din interior spre exterior” - ne-a împărtășit doamna asistent social al Biroului de Asistență Socială al Protopopiatului II Iași și asistent social și coordonator al Centrului de Zi pentru persoane vârstnice „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv”, a declarat asistent social Ionela Brînză-Abunei, coordonatorul centrului.

„Am sărbătorit astăzi împreună, vârstnici, copii cu sindromul Down, asistenți sociali și studenți două zile foarte importante pentru asistența socială: Ziua Mondială a Asistenței Sociale și Ziua Mondială de conștientizare a Sindromului Down. Acest lucru a fost posibil pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Specializarea Asistență Socială, anul II în baza acordului de practică existent între Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Specializarea Asistență Socială și Biroul de Asistență Socială al Protopopiatului II Iași și serviciul social al Centrului de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoanele Vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din cadrul Protopopiatului II Iași al Arhiepiscopiei Iașilor și Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială Iași. A fost o activitate prin care noi toți, cei prezenți, profesioniști, beneficiari, viitori profesioniști am conștientizat cât de important este rolul asistentului social în contemporaneitate, dar și în fiecare comunitate și mai ales în viața fiecărui beneficiar. Sărbătoarea Zilei Mondiale a Sindromului Down ne-a adus-o alături de noi pe Natalia împreună cu familia ei și cred că a fost lecția cea mai frumoasă despre iubire pe care ne-a oferit-o acest copil al Soarelui. Aducem mulțumiri organizatorilor acestor evenimente, partenerilor și tuturor participanților și le dorim să fie binecuvântați de Dumnezeu cu liniște, pace și iubire pentru toate activitățile pe care le organizează în slujba aproapelui”, a adăugat maica lect. univ. dr. Polixenia Nistor.

(Larisa Manolache, voluntar, studentă în anul II la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Specializarea Asistență Socială)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri