Preot Gheorghe Păltinel

Preoți slujitori Decembrie 22, 2011

M-am născut în ziua de 23 aprilie 1966 în Iași, din părințiii Mihai și Elena Păltinel. Pănă în anul 1991 am locuit în comuna Aroneanu din județul Iași unde mi-am petrecut anii de copilarie și cei în care am urmat cursurile școlii generale. Prima etapă de liceu am absolvit-o la Iași la Liceul industrial nr. 1, profil electrotehnic. Școala profesională de chimie am absolvit-o tot în municipiul Iași după care m-am angajat ca operator chimist la atelierul de mase plastice al Întreprinderii de prelucrare a lemnului Iași. Concomitent am urmat cursurile serale ale Liceului de Chimie din Iași, obținând și diploma de bacalaureat în iunie 1987. A urmat apoi perioada în care mi-am satisfăcut stagiul militar în septembrie 1987 până în ianuarie 1989.

Odată cu anul 1989, începe un nou capitol al vieții mele. La sesiunea de examene din vară am susținut examenul de admitere la Institutul Teologic cu grad universitar de la Sibiu, pentru că la Iași o instituție similară nu a fost înființată decât în octombrie 1990. Și de la această dată m-am transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Staniloaie” din Iași, în anul 1993 numărându-mă printre absolvenții acestei facultăți. În 1991 m-am căsătorit cu tânara Bradea Lilica din Tecuci, județul Galati, căsatorie din care Dumnezeu ne-a binecuvântat cu doi copii: Ioana Teodora și George Iustin. În viața preoțească am intrat în 1993, când pe 5 septembrie am fost hirotonit preot de P.F.Parinte Patriarh dr.Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe seama parohiei Goești, comuna Lungani, județul Iași si satul Stornești, comuna Sinești. Opt ani am slujit în această parohie, până în 2001 când am fost transferat la parohia ,,Sfantul Vasile” din Hârlău și unde cu ajutorul lui Dumnezeu slujesc și astăzi. În ambele parohii am predat disciplina Religie atât la Goești, cât și la Hârlău în cadrul Grupului Tehnic Școlar și Liceul teoretic.

Doi ani, între 2006-2008 am urmat și absolvit cursurile master la Facultatea de Teologie Ortodoxă de Iasi, secția ,,Filozofie creștină și dialog cultural”, având ca lucrare de dizertație ,,Rugciunea și jertfa mărturisitorilor creștini și temnițele comuniste din Romania”, distinsul prof. pr. Isidor Ghideanu fiindu-mi conducator știintific.

Biserica la care slujesc a fost inițial capela de cimitir, filie a parohiei SF.M.Mc. Gheorge, localizată pe Dealul lui Cireș din Hârlău și s-a zidit la 1894 fiind ctitoria primarului de atunci al Hirlaului, Vasile Gheorghiu și a soției sale Maria.

Menționez ca în anul 2000 când a fost înființată actuala parohie, nu existau nici podoabe, nici cărți de cult, iar în anul 2001, când am luat-o în primire, acoperișul era degradat, încât se infiltra apa de ploaie, iar enoriașii care veneau la slujbă se foloseau de umbrele. Se impunea începerea grabnică a lucrărilor de restaurare și consolidare a acestei biserici, lucrări care au fost încheiate patru ani mai târziu, în 2005.

Concomitent s-au facut lucrări de extindere și consolidare la casa parohială, după care s-a trecut la executarea unui nou obiectiv: Centrul social-pastoral.                 

Noua clădire a centrului cuprinde o sală de mese cu bucătărie, cameră mortuară, iar mansarda găzduiește biblioteca și o sală de conferințe. Aici este locul unde se întâlnesc enoriașii noștri cu mari personalități ale lumii clericale, cu duhovnicii consacrați și Sfintelor lăcașe din Moldova. Și chiar aici, în această sală l-am avut oaspete nu de mult pe I.P.S.Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Cu binecuvântarea Mitropolitului nostru, pe 7 octombrie 2007 a fost sfințită de către P.S.Calinic Botoșăneanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, biserica parohiei noastre. Tot atunci Înaltul Ierarh mi-a înmânat Distincția de Vrednicie și titlul de iconom Stravosfor. Această distinctie a fost acordată si celor 40 de enoriași car au contribuit substanțial la finalizarea lucrărilor care au fost executate. Aghiazmatarul din fața bisericii a fost construit în anul 2008  și aici săvârțim diferite slujbe, precum cele de la Botezul Domnului, de Înviere sau cea a hramului bisericii noastre.

De aceea se cuvine să aduc mulțumiri Bunului Dumnezeu care ne-a ajutat să trecem peste toate greutățile, precum și P.S. Calinic Botoșăneanul și P.C. Părinte Protopop Nicolae Crăciun  care au urmarit îndeapropae modul în care se executau lucrările de restaurare și construcție. Remarc aici și aportul adus de membrii consiliului și comitetului parochial care ne-au sprijinit și ne-au ajutat, după puterile fiecăruia la finalizarea lucrărilor începute.

Data hirotonire: 1993-09-05